Блог

Фестивалът на лалето - цветната приказка на Истанбул

22.03.2019

Фестивалът на лалето - цветната приказка на Истанбул

Символът на древна Турция

Много хора свързват лалето като символ на Холандия, но малцина са тези, които знаят, че всъщност това красиво цвете е било с национално значение за Турция, много преди „ниската земя“ да го направи своя национална гордост.

Още в Османската империя красивите, ярки цветове на лалето са били любими на султаните. Дрехи, килими, съдове, та дори и оръжия са били украсявани с различни орнаменти с изображения на лалета. А най-яркия разцвет на Османската империя е бил наречен именно „епохата на лалетата“.

И много преди холандците да започнат да внасят луковици на това приказно цвете от Азия в края на 16 век, османците са организирали празник посветен на лалето.

Изящните истанбулски градини са известни до 18 век, но след едно въстание известните цветни луковици на традиционното османско лале биват унищожени, а с това се слага край на ежегодните празници.

Неотдавна, обаче, Турция реши да възобнови многовековната си традиция и през 2005 година в Истанбул беше проведен първия Фестивал на лалето под наслов „Най-красивите лалета растат в Истанбул“.

Въпреки, че основната програма на Фестивала протича в парка Емирган, който е сравнително далеч от основните туристически обекти,  градската управа се е погрижила всички паркове, улици и булеварди да се превърнат в истинска цветна феерия.

Програмата

 

По време на близо едномесечните празненства гостите на града могат да разгледат внушителни скулптури изработени от местни майстори, картини от живи цветя, изложби на различни сортове лалета, концерти с популярни турски музикални групи и певци. Разбира се, има и пазар, където може да си купите луковици на всички сортове лалета, както и всичко необходимо за тяхното отглеждане.

Какво друго да видим

Но тъй като Истанбул е един изключителен град, ако решите да посетите Фестивала на лалето, не забравяйте, че може да отделите време и за останалите забележителности на града, в това число църквата „Св. Стефан“, двореца Долмабахче, Синята джамия и Света София.