Блог

Какво да видим в Париж

25.02.2019

Какво да видим в Париж

Романтиката на Париж е всепризната и едва ли има нужда от допълнително описание. Красивите сгради, богатата история и разбира се едни от най-уникалните и известни паметници на културата са събрани в едно. А всичко това прави посещението на Париж поне веднъж в живота ни абсолютно задължително.

И все пак кои са местата, които просто трябва да посетим? Открийте отговора в следващите редове.

Айфеловата кула

Няма как да започнем статията без да споменем една от най-известните забележителности не само във Франция, но и в света.

Висока 324 метра и тежаща над 10 хиляди тона Айфеловата кула е символът на Париж. С близо 6 милиона посещения годишно, тя е една от най-посещаваните културни обекти в света. Ако искате да спестите време нашият съвет е да си купите билети предварително. Но дори и да отидете без билет, организацията е на наистина високо ниво и чакането на опашка няма да продължи с часове. Също така, Айфеловата кула изглежда много по забележително ако я посетите вечерта, когато може да се насладите и на светлинното шоу, което започва на всеки 15-тина минути. Разбира се гледката през деня от върха на самата кула е също невероятна.

Лувъра

Едва ли има човек, който като чуе думата „Париж“ да не се сети за Лувъра и всички културни богатства, които той съхранява. Сред тях са известната творба на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“, скулптурата на Венера Миловска и още над 380 000 артефакта, от които 35 000 са изложени в 8 различни колекции.

Сградата на Лувъра е служила първо за военно укрепление, а после и за кралска резиденция, но през 1793, по време на Френската революция, отваря за пръв път като музей. Близо 200 години по късно е осъществена последната и най-забележителна промяна – изграждането на прозрачна, стъклена пирамида в центъра двореца, която служи за вход към двете крила на музея.

И един съвет от нас – ако имате време, започнете с крилото Денон, където ще видите не само Мона Лиза, но и още шедьоври от Делакроа, Караваджо и други. Също така, ако планирате посещението ви да е през първата неделя от който и да е месец – входът е безплатен.

Триумфалната Арка и Шанз-Елизе  

Arc de Triomphe е издигната в чест на всички воювали и загинали за Франция по време на войните на Първата френска република и Наполеновите войни. Имената на всички генерали, както и на всички победи на френската армия са изписани върху мраморните стени на арката, а под свода и лежи гробът на незнайния воин.

До Триумфалната арка може да се стигне с метро, а спирката се казва „Шарл дьо Гол Етуал“. Заради засиления трафик около кръстовището на което се намира арката, ние ви препоръчваме да използвате подлезите в близост.

Също така, не пропускайте да се разходите и по световно известния булевард Шанз-Елизе.

Парижката Света Богородица

Тази готическа катедрала известна още и като Нотр Дам е една от първите катедрали построени в този стил във Франция. Строежът и започва през 1163, но е официално завършена чак през 1345 година. Името Нотр Дам в буквален превод означава „Нашата Дама“, което е и популярно римокатолическо наименование на Пресветата Богородица.

В тази катедрала е коронясан Наполеон I за император. А най-хубавото е, че достъпът за всички посетители е безплатен.

Версай

Въпреки че се налага да напуснем Париж и да пътуваме едва 20 км. до град Версай, няма как да пропуснем да отбележим един от най-известните дворци в Европа, а именно Версайския дворец.

По времето на Луи XIII мястото е било ловна хижа, но при идването на Кралят Слънце Луи XIV резиденцията е изградена в разточителен лукс и пищност. В самия дворец е пълно с произведения на изкуството, повечето посветени на Луи XIV, а залите и покоите на краля и кралицата са отрупани в скъпи мебели и злато. Във Версайския дворец също така са подписани множество мирни договори през годините и за това той служи за образец за големите дворци в Европа.

Много забележителни са и градините пред двореца, които са елегантно проектирани, с множество фонтани, оранжерии и водни пространства. Много френски семейства избират точно Версайските градини за своите семейни пикници.

Ако и вие решите да посетите Версай, ние ви препоръчваме да си закупите билетите предварително, тъй като опашките са големи и може да отнеме до 2-3 часа. Билетите за градините се продават отделно, за това е добре да си предвидите достатъчно време ако искате да успеете да видите всичко. Също така Версайският дворец не работи в понеделник.