Блог

Невероятните природни чудеса за които сигурно не сте чували досега

30.01.2019

Невероятните природни чудеса за които сигурно не сте чували досега

По света има много места за които сигурно сте чували, че притежават невероятна красота или се носят легенди за появата им. В същото време, обаче, природата е направила така, че почти всяко кътче от планетата да е красиво и неповторимо. И за това съществуват още много места, за които сигурно не сте предполагали, но те са също толкова красиви, колкото и тези подробно описани в справочниците.

В следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с някои от природните чудеса, които са по малко известни но не по малко очарователни и причудливи.

Цинги де Бемараха, Мадагаскар

На местен език „цинги“ означава „там където не можеш да ходиш бос“ и когато човек погледне скална гора от назъбени, остри варовикови скали името му се струва напълно подходящо. Цинги де Бемараха е национален парк в Мадагаскар, а интересните форми на скалите са изсечени благодарение на карстовите плата с подземни води, които са спомогнали за формирането на мястото „където не можеш да ходиш бос“.

Долината на деветте села, Китай

Сгушена в полите на планините Миншан в провинция Съчуан, долината на деветте села е, може би, едно от най-добре пазените тайни местенца на света. Това чудо на природата носи името си на деветте тибетски селца, които се намират наоколо. Долината е доста отдалечена и освен, че е заобиколена от впечатляващи планини, тя е дом на 108 приказно чисти езера с различна големина. Кристалната вода на езерата разкрива разнообразието от водорасли по дъното, които играейки си със слънчевата светлина създават многобройни палитри от цветове. А между езерата, които са на различни нива, се спускат водопади, чиито грохот само допълва идилията на това наистина приказно място.

Пясъчните дюни Ерг Чеби, Мароко

Според легендата, след като бил отказан подслон на уморен пътник в Сахара, Бог изпратил своето наказание – внушително количество пясък, което се превърнало трудно проходими дюни. На места дюните са високи близо 150 метра и се простират чак до границата с Алжир.

Според мароканците дюните са натрупани като урок, който учи, че не трябва да се отказва помощ на закъсал и уморен пътник. В днешно време също така се вярва, че горещия пясък лекува множество болежки в тялото, като ревматизъм. По тази причина Ерг Чеби е известна туристическа дестинация както за чуждестранни туристи, така и за мароканците.

Синята лагуна, Исландия

На едва 30-40 минути път с кола от столицата на Исландия Рейкявик се намира една от най-големите забележителности на малката островна държава. Синята лагуна е естествена съвкупност от геотермални басейни на обща площ от 5000 кв. м., което я прави и единствена, и уникална в света. Името и идва от приказно синия цвят на водата, който се получава след смесването на морска и сладка вода. Водата в лагуната е изключително лековита и това привлича множество посетители целогодишно. Температурата в езерото е около 37 градуса.