Блог

Великденските традиции по света

21.02.2018

Великденските традиции по света

За много хора в България Великден е свързван с боядисването на яйца, хапването на вкусни козунаци и дългият уикенд за почивка започващ в петък и завършващ в понеделник. И докато в България и на Балканите традицията повелява да се „чукнем“ с красиво боядисани яйца за здраве, то в някои държави в Европа и по света традициите са малко по-различни. Нека заедно разгледаме някои от най-интересните великденски традиции.

Полша:

Великден Полша

След като приключат традиционните чествания от католическата църква, идва ред и на така нареченият „мокър понеделник“. Според вековната традиция хората (основно момчета и мъже) се заливат един друг с вода, като всеки може да използва каквото има под ръка – кофи, водни пистолети и дори балони пълни с вода. Според легендата, всяка мома залята на този ден ще се омъжи до края на годината. Така че имайте чифт сухи дрехи под ръка, в случай, че се озовете в Полша за празника.

Скандинавските страни:

Великден в Швеция доста напомня на посрещането на Хелоун в САЩ. Децата се маскират като вещици с лунички по лицата и розови бузи и обикалят домовете разменяйки свои рисунки за лакомства.

Във Финландия, традицията е подобна, но вместо като вещици децата се пременят като просяци с увити около вратовете и главата си шалове, и „въоръжени“ с метли и върбови клонки също тръгват „на лов“ за сладкиши. В някои части на Финландия, както и в Швеция се запалват големи огньове, които, според традицията, прогонват злите вещици, които обикалят с метлите си между Разпети петък и Великден.

Великденски почивки в Европа

В Норвегия на почит по това време на годината са криминалните романи. Тази странна традиция е толкова силно разпространена, че някои автори публикуват специални „Великденски трилъри“. Легендата разказва, че през 1923 година един автор рекламирал новия си роман на първа страница в местния вестник, но рекламата била толкова реалистична, че читателите я помислили за истинска новина, вместо маркетингов трик.

Филипините:

Голяма част от населението на Филипините са ревностни на католическите християнски ценности, за това Великден се посреща с голямо нетърпение и почитание. Най-отдадените католици се самонаказват за греховете си по време на множеството публични шествия. Някои от тях се самобичуват по гърбовете с бамбукови пръчки, а други стигат и по-далеч като биват разпнати на кръст. По този начин те споделят Христовата болка и се покайват за греховете си.

Корфу, Гърция:

Великден в Корфу; Великден в Гърция

В Страстната събота сутрин гърците на остров Корфу хвърлят през прозорците на домовете си саксии, тигани и други керамични изделия и ги чупят на улицата. Според някои, тази традиция датира от времето на Венецианците, които на Нова година изхвърляли всички свои стари предмети. Други пък вярват, че чупенето на старите саксии е предвестник на пролетта, когато ще се засеят новите посеви в нови саксии.

Разбира се, по света има още куп други традиции, но ние подбрахме тези, които ни се сториха най-причудливи и интереси. И тъй като Великден наближава, а вие може би още се колебаете къде да посрещнете празника, защо не разгледате нашите Великденски почивки и изберете най-подходящата за вас.